V soboto 2.10. in nedeljo 3.10.2021 so potekala praznovanja 550. obletnice prve omembe cerkve sv. Mihaela v Šmihelu. Na ta način se trudimo ohranjati kulturno dediščino, za kar gre velika zahvala predvsem domačinki Nadji Velušček.

V sklopu prireditve je bila pod zidom, ki obdaja cerkev, postavljena kamnita skulptura Marka Pogačnika. Ta predstavlja oko v hribu, ki gleda v dolino. Sledili so pozdravni nagovori dr. Klemna Miklaviča, župana Mestne občine Nova Gorica, Marka Tribušona, predsednika KS Ozeljan-Šmihel, Adriana Macchitelle, Klub UNESCO Gorica ter predstavitev zgibanke z ogledom cerkve v družbi umetnostne zgodovinarke Klavdije Figelj. Prvi slavnostni večer se je zaključil s koncertom srednjeveške glasbe Dua MOIRAI (Švica, ZDA) v cerkvici.

      

V nedeljo je bila za praznični namen najprej darovana sv. maša, nato je obiskovalce nagovoril Silvester Gabršček, vodje Sektorja za nepremično kulturno dediščino Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo RS. Nadaljevali smo s predstavitvijo obnovitvenih posegov na srednjeveških freskah z Minko Osojnik in Marto Bensa iz ZVKDS OE Nova Gorica.

Prireditve so bile izvedene v organizaciji : Zavod Kinokašča, Kulturni dom Nova Gorica, ZRC SAZU, ZVKDS OE Nova Gorica, KS Ozeljan-Šmihel, TD Ozeljan-Šmihel, Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ob podpori Mestne občine Nova Gorica.