V nedeljskem jutru 10.3.2019 smo se izpred gradu Ozeljan odpravili na pohod k Čukovi domačiji. Ta spada na območje Vitovelj, zato so nekateri pohodniki krenili na pot tudi iz tamkajšnjega prireditvenega prostora. Ob domačiji se je nato odvijala slovesna proslava v spomin požiga doma družine Rijavec. Ta strahoten zločin se je dogodil pred natanko 75 leti , 10.3.1944.

    

Program je povezovala Tanja Česnik Špacapan, z recitali je nastopala Anika Špacapan, domoljubne pesmi pa je odpela Vokalna skupina Zimzelen iz Nove Gorice. Praporščaki so pri tem ustvarjali slavnostno kuliso.

    

Prisotne sta najprej pozdravila predsednik KS Osek-Vitovlje, gospod Dominik Ličen in predsednik KS Ozeljan-Šmihel, gospod Marko Tribušon, nato pa je svojo spominsko besedo namenil poslanec državnega zbora RS, gospod Matjaž Nemec. V ospredje je postavil pomen poguma, vprašanje humanosti in nakazal na poskuse zatiranja in zanikanja v današnjem času, katerim se moramo skupaj zoperstaviti. Zaključni govor je pripadal gospodu Mirku Brulcu iz KO ZB Osek-Vitovlje. Z veseljem je podal opažanje, da udeleženci dogodka cenijo svojo zgodovino, da dajejo pravi pomen in spoštovanje tistim, ki so bili zatirani. Njegova pohvala je šla tudi gospodarju domačije Antonu Gleščiču, ki na pročelju svoje hiše ohranja spominsko ploščo, dovoljuje polaganje venca  in s tem omogoča, da požig ne bi šel v pozabo.

      

Za konec še zahvala Društvu ljubiteljev terenskih vozil 4x4x Lijak, ki so pohodnike in vse obiskovalce pogostili z golažem.