Turistično društvo Ozeljan-Šmihel je bilo ustanovljeno leta 2004. Takratni ustanovitelji so videli priložnost, da domačinom in prebivalcem bližnje okolice predstavijo zgodovino kraja, s številčnimi mlini za koruzo, ki so bili postavljeni na potoku Ozeljanšček. S tem, ko so leta 2003 zopet obudili Praznik polente (prvič je sicer že v letu 1991 skupina mladih zanesenjakov v Ozeljanu priredila praznik posvečen polenti), so ji želeli pripisati in ohraniti mesto, ki ji pripada v zgodovini ohranjanja in preživetja primorskih ljudi.

Z organizacijo Praznika polente se je začela zgodba danes številčnega in aktivnega društva, ki organizira še vrsto ostalih dogodkov.

Ideja o Prazniku polente v Ozeljanu se je ustanoviteljem porodila, ker je bilo v preteklosti na potoku Ozeljanšček veliko mlinov za mletje koruze. Dva mlina na Ozeljanščku, kot pravijo, so imeli tudi lastniki našega gradu oz. beneškega baročnega dvorca, plemiči De Zuccato, ki so bili lastniki dvorca nekje od leta 1700 do leta 1928. Tako je praznik postal tradicionalni v organizaciji TD Ozejan-Šmihel.

Skupaj nas je skoraj 70 članov. Ponosni smo na naš glavni Praznik polente, zato smo si za zaščitno barvo društva izbrali rumeno, na kar spominjajo tudi rumene majice, ki jih člani turističnega društva nosimo na vsakem dogodku.

Ostali dogodki, ki jih organiziramo samostojno oz. v sodelovanju s krajevno skupnostjo so običajno:
Pohod na zeleno okno Skozno – marec
Proslava ob Devu žena – marec
Pohod k Čukovi domačiji – marec
Čistilne akcije
Dvigovanje mlaja – april
Otroško rajanje – junij
Grajska noč – junij
Poletna polenta – uvertura v Praznik polente – junij
Praznik polente – julij
Krajevni praznik – avgust
Martinovanje oz. Martinov pohod – november
Božični pohod z baklami – december

Z veseljem in navdušenjem ustvarjamo dodatne zgodbe kot so v letu 2016 bile: Grajska poroka, Odpiranje zelenega okna Skozno, prispevek v oddaji Dobro jutro na Prazniku kostanja v Vitovljah, sodelovanje na prireditvah sosednjih Turističnih društev, organizacija nastopov, gledaliških iger…

Vsak dogodek in odziv okolice nas spodbuja k nadaljnjemu sodelovanju in razvoju.

Pogoj za uspešno delovanje društva je prostovoljstvo, dobra volja in motivacija članov za ustvarjanje. Med člani so se pognale prijateljske vezi, ki vodijo k ustvarjanju novih dogodkov, h krepitvi in ohranjanju obstoječih.

 

MEDIJI O NAS