Balinanje v Ozeljanu

Starejši domačini vedo povedati, da se je v vasi od nekdaj balinalo. V večji meri so se balinarji začeli družiti na balinišču ob gostilni Pri Danici (pr Fižolču) in leta 1977 tudi ustanovili Balinarski klub Tabor Ozeljan. Pri Mervičevih so nato 80-ga leta uredili pokrito dvostezno balinišče, ki je omogočalo boljše pogoje za treninge in tekmovanja. Po oddaji teh prostorov za druge, poslovne namene je zazijala praznina. Člani kluba so bili primorani gostovati na okoliških baliniščih, dokler niso zagrabili priložnosti ob obnovitvi središča vasi. V spodnjem delu grajskega vrta so z večinoma prostovoljnim delom uredili sodobno balinišče, ki je bilo uradno odprto leta 2002.

Poleg samega druženja, člani kluba dosegajo vrsto uspehov na raznih turnirjih in v območni ligi. Leta 2013 so postali prvaki območne balinarske lige Nova Gorica in se po kvalifikacijah uvrstili v drugo državno ligo zahod.

V septembru klub gosti tudi tradicionalni mednarodni balinarski turnir.

Zgodbo so v kratkem filmčku “Da pasa hitro cejt” v juniju 2011 v Ozeljanu zabeležili udeleženci poletne šole vizualne etnografije.

Balinarski klub Tabor

predsednik Branko Košuta

Telefon: 041 641 288

 

40-letnica Balinarskega kluba TABOR