Nad Lijakom, prav na prepadnem robu Trnovskega gozda, predira skalni pomol naravni most Skozno, isto ime pa označuje tudi spodmol oziroma kratko jamo. Približno 15 m dolg in okoli 10 m visok naravni most je nastal hkrati s spodmolom, saj je most le podaljšek oboka nad jamo. Le-ta je dolga okoli 15 m in ima zasigano dno. S skalnega pomola je izreden razgled na Vipavsko dolino in Furlanijo.

Domačini pripovedujejo, da je general Borojevič, avstrijski komandant Soške fronte, s Skoznega opazoval goriški del bojišča.

Dostop:

Pri pokopališču v Šmihelu: 1h hoje (http://www.hribi.net/izlet/smihel_skozno_/26/1213/6197)

 

Ob svetovnem dnevu turizma smo se 27. septembra 2016 pridružili iniciativi ODPIRANJU ZELENEGA OKNA pod okriljem turistične zveze Slovenije. Na ta dan so se ob istem času, ob 17.00 uri, simbolično odpirala “zelena okna” po vsej Sloveniji. Poudarek je bil na dostopnosti turizma za vse, še zlasti zelenega turizma. Na Skoznem sta ta dogodek s svojo prisotnostjo počastila podžupan MONG Marko Tribušon in predsednik Turistične zveze TIC Nova Gorica Črtomir Špacapan.


Naravno okno Skozno se nahaja na robu Trnovskega gozda nad vasema Šmihel in Ozeljan. Skozno ni le okno, ampak tudi jama in most.

O njem kroži tudi anekdota:
Skozno je glavni razlog za obstoj človeštva pred vesoljskim potopom, saj je Noe za naravni most privezal svojo barko, da se ni potopila ob vesoljnem potopu. Takrat je Noe mislil, da življenja ni več, saj je voda preplavila celotno zemeljsko površje. Kmalu pa je golob, ki je odletel z barke prinesel oljčno vejico v kljunu. In Noe je spoznal, da življenje še obstaja.

To je razlog zakaj mi povezujemo oljko, grajski vrt in Skozno. Lani smo v vrt posadili oljko, ki je potomka te oljčne vejice in je simbol življenja in te zgodbe.

Člani turističnega društva delujemo, ustvarjamo in se predstavljamo v Šmihelu in Ozeljanu, ki ležita pod oknom Skozno in v veselje nam je, da lahko naša kraja pokažemo tudi vam.