Zaradi tipične lege kraja na prometnici med Gorico in Ljubljano in velikega števila različnih priseljencev so se v kraju prepletale različne prehrambene navade, kar ima za posledico bogato kulinarično tradicijo. Raznolikost inštevilo jedi, ki so se skozi čas pripravljale za vsakdanje obroke ter posebne priložnosti presegajo meje lokalne kuhinje.
Bogata in prijazna narava ter pridnost vaščanov sta pripomogla k temu daje v vasi bilo veliko sadja, zelenjave, mesa različnih klavnih živali ter vsega kar je potrebno za bogate in raznolike kulinarične izdelke in posebnosti. Čeprav so jedi v veliki meri pripravljene tako kot v drugih krajih v neposredni bližini ali v širši okolici imajo svojo posebnost tako pri načinu priprave kot pri načinu serviranja. Vsi recepti po katerih so jedi pripravljajo so ohranjeni v domačih merah, ki jih kljub sodobnim časom in napravam v vasi še vedno uporabljajo, tako v kulinariki kot drugod.
Značilne jedi poleg v domači kuhinji pripravljajo tudi v vaški gostilni ter na » Osmicah « po katerih vas zadnje čase slovi daleč okrog. Poleg dobre hrane je za vas značilna tudi pridelava izredno kakovostnega vina. Zagotovo je da poznavanje področja enogastronomije ali poznavanja harmonije hrane in pijače kako se temu danes strokovno reče, v vasi ima bogato in dolgoletno tradicijo kljub temu da se ta pojav v prejšnjem času ni posebej imenoval.
Ljudje v vasi dobro vedo kaj se čemu prileze in kdaj je kakšna jed najkakovostnejša, sodeč na letni čas in potrebe. Čeprav v spremenjenih okoliščinah in času v katerem živimo, ljudje najraje posegajo po hrani, ki je vezana na sezonska živila in jo pripravljajo v točno določenem obdobju. V svoji nalogi bi rad predstavil jedi, ki so v naši vasi najpogostejše v vsakdanjem jedilniku bodisi kot posamezne ali kombinaciji v menujih za različne priložnosti.

(avtor: Simon Gruden)