Koruzna polenta je avtohtona ozeljanska jed, saj je bila nekoč na tem območju koruza širše dostopna in s tem glavna hrana vaščanov. Koruzna moka je bila pridno pridelana v domačih mlinih na potoku Ozeljanšček.

Tako se je porodila ideja o prazniku posvečenem temu starodavnemu živežu. Polenta naj ne bo samo v spominu kot hrana skromnežev, ampak je lahko v novih preoblekah tudi sodobna kulinarična specialiteta. Tradicionalno zato TD Ozeljan-Šmihel v grajskem vrtu v juliju organizira PRAZNIK POLENTE.

Obiskovalci lahko okušajo koruzno in krompirjevo polento z različnimi prilogami – pršutom, golažem, štokvižem (bakalajem), vampi, grahom, kislim mlekom,…

Prijavljene skupine se pomerijo v pripravi polentne jedi po lastnem receptu.
V sklopu prireditve se odvija zabavni program in različne nagradne igre – Sreča v polenti, srečelov, t.i. šacanje pršuta, streljanje s fračo. Od leta 2016 se na prazniku predstavi tudi zmagovalni par natečaja Grajska poroka s “predstavniki rodbine Zuccato”.

Polenta svojo predpremiero doživi tudi že pred dejanskim praznikom, na ponedeljkov večer. Dogodek POLETNA POLENTA se pod okriljem projekta Energija okusov (TIC Nova Gorica) odvija na prelepi lokaciji ob cerkvici v Šmihelu.

Obiskovalci se lahko pogostijo z jedmi iz polente in uživajo ob kozarčku izbranih vin. Vse skupaj spremlja prijetna glasba in kulturni program.

Polenta je svojo minuto slave doživela tudi na Triglavu (oglejte si posnetek tega podviga). Skupina članov domačega TD se je leta 2014 na naš najvišji vrh odpravila z namenom tam skuhati pravo ozeljansko polento s pršutom.

triglav1
triglav2
triglav3
triglav4